Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda İslam Felsefesi Tarihi dersi kapsamında, “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu konferans verdi.
2019 yılının Fuat SEZGİN yılı ilan edilmesiyle birlikte ülkemizin ve dünyanın pek çok yerinde etkinlikler yapıldığını söyleyen Rektörümüz, “Etkinliklerin bir amacı Fuat SEZGİN’i tanımak ve tanıtmak, bir amacı da İslam bilim tarihini yeni nesle aktarmak ve Müslümanların bilime katkılarını ortaya koymaktır.” dedi.
SEZGİN’in hayatına ilişkin bilgiler veren Rektörümüz, “Fuat SEZGİN bir akrabasının da etkisi ile Alman Şarkiyatçısı, Oryantalist Hellmut Ritter’in seminerine katılır ve seminer sonunda hayatının en önemli kararını verir. Ritter bu seminerinde, İslam coğrafyasından, İslam kültür ve medeniyetinin yetiştirdiği bilim adamlarından, onların eserlerinden bahsetmiş ve Müslüman bilim adamlarının Avrupa’nın en büyük bilim adamları seviyesinde olduğunu anlatmıştır. Bu konuşmanın ardından Fuat SEZGİN Mühendis olmaktan vazgeçmiş ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girerek, devamında akademisyen olmuştur.” diye konuştu.
SEZGİN’in hayatı ile ilgili bilgilerini aktarmaya devam eden Rektörümüz, “27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle birlikte Fuat SEZGİN üniversiteden atılmış ve 36 yaşında genç bir akademisyenken işsiz kalmıştır. 1961 yılında Almanya’ya gitmek durumunda kalmıştır. Aynı yıl, Frankfurt Üniversitesinde misafir Doçent olarak dersler vermiştir. Üniversiteden atılmasına ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalmasına rağmen o, ülkesine hiçbir zaman darılmamış ve çalışma azmini kaybetmemiştir. İlimler Tarihi ve İslam Bilimler Tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapmıştır. İslam Bilimler Tarihi eserini hazırlarken 60 ülkenin kütüphanesine giden SEZGİN, 400 bin cilt yazma eser incelemiş, makaleleri, eserin yazılı olduğu dille okumuştur ve 27 dil öğrenmiştir. Fuat SEZGİN, tamamı 17 cilt olan Arap İslam Bilimler Tarihi kitabı ile dünya bilim tarihinin paradigmasını değiştirmiş, bilim tarihi konusunda dünyada bir otorite haline gelmiştir.” dedi.
Rektörümüz, 1978 yılında Arap İslam Bilimler Tarihi kitabının asrın en büyük çalışması olarak kabul edildiğini ve SEZGİN’e “Kral Faysal Ödülü” verildiğini ifade ederek, “O, bu ödülü finansman olarak kullanır ve 1982 yılında, Almanya Goethe Üniversitesine bağlı Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve 1983 yılında da müzesini kurar. Almanya’daki bu müzenin bir benzeri 2008 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ismiyle, İstanbul Gülhane Parkı’nda açılmıştır. Bu müzede İslam bilginlerinin astronomi, coğrafya, gemicilik, zaman ölçümü, geometri, optik, tıp, kimya, mineraloji, fizik, mimari, teknik ve harp tekniği alanlarındaki büyük keşif ve buluşları ile yaptıkları 800’den fazla aletin modelleri sergilenmektedir. Fuat SEZGİN Hoca bizlere, züht, sabır, Allah korkusu ve okumayı tavsiye etmektedir.” şeklinde konuştu.
Müslümanların bilime katkıları konusunda bilgiler vererek, tarihsel süreç içerisinde yapılan çalışmaları anlatan Rektörümüz, öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak konferansını tamamladı.